Vermeulen Brauckman

De Havik 15
3972 XT, Driebergen-Rijsenburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

´Land van ooit´ mede mogelijk door VBS

'Land van ooit' geeft aan dat het van alle tijden is dat mensen, samenlevingen een einddoel hebben, waar naar zij op weg zijn. Eeuwenlang leefden mensen vanuit het christelijk geloof met de verwachting een plek bij de Eeuwige page0 blog entry14-poster-land-van-ooit-00287000029te verkrijgen, maar voor velen is dat geen geloofsgoed meer. Omdat in de 19e en 20e eeuw de sociale verschillen zeer groot waren, streefden grote groepen naar een klasseloze maatschappij. In de 60 en 70er jaren wilden velen zich losmaken van knellende burgerlijke banden om zo een hemel op aarde te vestigen. Zo lijkt elke tijd een perspectief te hebben waar naar zij streeft. Maar hoe is de stand van zaken op dit moment? Er is nauwelijks een gezamenlijk ´land´, waar we naar op weg zijn en als er iets van een perspectief is, dan is het heel individueel gekleurd. Meer informatie op www.zininzutphen.nl.

11 oktober uitreiking Vermeulen Brauckman Kunstprijs

id1548Op 11 oktober 2013 vindt in Museum Catharijneconvent in Utrecht de prijsuitreiking plaats van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs. Deze tweejaarlijkse kunstprijs is een initiatief van Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting. Al verschillende jaren bundelen zij hun krachten om beeldend kunstenaars te stimuleren werk te maken met een religieus thema. Dit jaar stond geheel in het teken van fotografie. Een vakjury, onder voorzitterschap van Gerrit Jan Wolffensperger, boog zich over het werk van maar liefst 76 fotografen die samen zo'n 220 foto's inzonden. De meest treffende inzendingen hebben een prominente plaats gekregen in Museum Catharijneconvent; de winnaar ontvangt een geldprijs van € 7.500. De foto's zijn te zien tot en met 5 januari 2014 en zijn inhoudelijk verbonden met de tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid. Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw.

Kees van der Zwaard - De broer van Job

image1Deze theatervoorstelling gaat over een man die van verhalen houdt. Zijn lievelingsverhaal is het verhaal van Job, de rechtvaardige, de man die staande blijft in zijn verdriet, die zich niet laat troosten met valse vriendschap. die zelfs God weerwoord durft te geven. Job is zijn held. Dan breekt het ongeluk in in het leven van de man. Zijn kind wordt ziek. De man begint zijn kind verhalen te vertellen. Tegen de klippen op. Om het in leven te houden. Zolang hij vertelt, moet zijn kind wel luisteren. En zolang het luistert, leeft het kind. Dus vertelt de man, omdat het leven er vanaf hangt. Het mooiste verhaal van de wereld: Job. Maar met Job als held komt hij er niet. Job moet zijn broer worden. De broer van Job is een muzikale monoloog, het verhaal van een mens die jongleert met zijn verlies. Een proeve van overlevingskunst.
Zie voor www.keesvanderzwaard.nl voor meer info.

Passie kunstwerken op basisschool

De kinderen van groep 7 en 8 van CBS Wakersduin in Noordwijk hebben het getroffen. De veertigdagentijd wordt bij hun op school op een bijzondere manier ingevuld. Dit jaar leren zij de Bijvelverhalen uit de periode van pasen via verschillende kunstdisciplines kennen.

IMG 6593

Deze bovenbouwleerlingen brachten namelijk een bezoek aan het Rijksmuseumen en de Sint Jeroenskerk in Noordwijk. In Amsterdam maakten ze kennis met de zeven werken van barmhartigheid en mochten ze deze zelf uitbeelden. Na het zien van verschillende kunstwerken waren de oren aan de beurt. De kinderen luisterden naar de bekende Matteüspassie van Bach. Vervolgens mochten ze zelf aan de slag, onder de begeleiding van de professionele schilders. 

Het project wordt afgesloten met een expositie 
van de gemaakte kunstwerken in het Centrum voor Kunst en Cultuur. Op deze manier komen niet alleen de kinderen, maar ook ouders en belangstellenden, door middel van kunst in aanmerking met het Paasevangelie.

Kunstprijs: ´U geeft mijn voeten de ruimte´

Voor de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013 worden kunstenaars uit de discipline fotografie uitgenodigd een nog niet eerder tentoongesteld kunstwerk met dit thema in te zenden.
Inzenden kan tot 1 juli 2013, 17.00 uur. Lees hier meer informatie over de kunstprijs en bijbehorende reglementen.

Zie, de mens! 'Ecce Homo'

Ecce-Homo Arent-Weevers

Op 4 september vond in het hoogkoor van de Martinikerk in Groningen de première plaats van het videoproject 'Ecce Homo'. De kunstenaar Arent Weevers liet zich inspireren door de cynische ondertoon in een uitspraak van Pilatus. In het evangelie van Johannes roept Pilatus tot de menigte terwijl Jezus daar gemarteld en bijna naakt, in al zijn kwetsbaarheid werd tentoongesteld. 
 In deze 3D holografische video installatie kreeg de passage uit het lijdensverhaal van Jezus een eigentijdse ‘touch’. Zonder doornenkroon en purperen mantel werd geen onschuldige jonge man, maar een naakt jongetje getoond. Ondersteboven werd hij zwevend op een welhaast voyeuristische wijze aan de ‘wereld’ getoond. Dit beeld werd door de toeschouwers gelinkt aan de beroemde foto van het driejarige jongetje Aylan, dat in Turkije aanspoelde. Het project werd door velen ervaren als; fascinerend, schokkend en confronterend. De voorstelling werd muzikaal ondersteund door muziek van David Dramm. 

Johannes 19, 5
Dan komt Jezus naar buiten; hij draagt de doornenkroon en de purperen mantel. Hij - Pilatus - zegt: ‘zie, de mens!’ (De Naardense Bijbel)     
 

Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013 van start

Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting organiseren dit jaar de derde editie van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs. Deze kunstprijs is in het leven geroepen om hedendaagse kunstenaars uit te dagen om op een verrassende manier een bijbeltekst als uitgangspunt te nemen voor een kunstwerk. Voor de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013 worden kunstenaars uit de discipline fotografie uitgenodigd om deel te nemen. Het thema van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013 is 'U geeft mijn voeten de ruimte' (Psalm 31:9). Deelnemers kunnen hun kunstwerk tot 1 juli 2013 inzenden.

Meer informatie over de Vermeulen Brauckman Kunstrpijs 2013 vindt u hier.

Film ´Gods Lam´ van Kees-Jan Mulder

1234495 296236193851739 39728818 nIn de korte film ´Gods lam´ raakt de broer van Zaka (11) per ongeluk gehecht aan het lammetje dat bedoeld is voor het Offerfeest. En dat terwijl hun vader slager is en een verbod op ritueel slachten in de lucht hangt... Als z´n broer het schaap uit de stal ontvoert en verstopt in de klerenkast, moet Zaka kiezen. De afstudeerfilm van Kees-Jan Mulder zet het verhaal van Abrahams offer in een nieuw licht, en verkent hoe je in confrontatie met de ´echte schapen´ van het Islamitische offerfeest met nieuwe ogen kunt kijken naar het Bijbelse Lam van God. Rondom de film wordt vanuit de Vrije Universiteit ook een lespakket voor middelbare scholen ontwikkeld, over de betekenis van geloofsovergave, loyaliteit en identiteit.

De film, tot stand gekomen met steun van de Vermeulen Brauckman Stichting, is te zien op verschillende festivals, waaronder ook het Nederlands Filmfestival te Utrecht (op 29 september en 1 oktober 2013).

Lees meer over de film of bekijk de trailer.

VBS steunt kunstproject Anna Volkova

a2bAnna Volkova is een kunstenares met een Russische achtergrond die heden ten dage woont en werkt in Nederland.
Over haar nieuwste project zegt zij het volgende:
Het belangrijkste onderwerp van mijn interesse naar de zin van het leven is de spirituele zoektocht in het spanningsveld tussen kunst en geloof. In mijn recente kunstwerk zal ik verwijzen naar het thema van de spirituele crisis van een persoon. Dit zal worden gebaseerd op mijn eigen religieuze en spirituele ervaring. Ik ga een ruimtelijk kunstwerk creëren dat zal worden opgesteld bij de hoofdingang van de expositieruimte (WG terrein in Amsterdam). Het kunstwerk zal kleurrijk zijn, maar doorzichtig, en visueel verwijzen naar glas-en-lood. In dit project wil ik dat de kijker de aandacht vestigt op de Bijbelse boodschap. Citaten uit de Bijbel spelen een belangrijke rol en vormen de hoofdboodschap van mijn kunstwerk. Ik koos voor een symbolisch beeld van onze wereld: bergen, hemel met wolken, rivier, heuvels, een stad in de verte en geen mensen. Lees meer over Volkova op haar eigen website.

De Laornse Passion

Op goede vrijdag en stille zaterdag werd in Laren een eigentijdse versie van het passieverhaal ter uitvoering gebracht. Tijdens de voorbereidingen van dit spektakel lieten circa honderd betrokken zich inspireren door de onderstaande woorden:
laornse passion
L icht: We kennen allemaal wel momenten in ons leven dat het donker is. Maar we mogen allemaal het  vertrouwen hebben dat het licht weer gaat schijnen.
A llemaal. De Passion ervaren is niet afhankelijk van leeftijd, talent of geloof voel je welkom!
O ntmoeten. Elkaar ontmoeten door samen ergens mee bezig te zijn, zomaar een gratis geschenk.
R espect. Voor ieders passion. Het verhaal van een ieder is belangrijk, het gaat erom wat jij erbij voelt.
N adenken. De Passion laat ons even stilstaan. Beseffen wat voor ons belangrijk is en was.
S amen. Alleen is maar alleen. Vele handen maken licht werk.
E nthousiasme. Laten we samen enthousiast worden van de laornse passion en de gezamenlijke weg er  naar toe.

Bijdrage aan Psalmenproject Culemborg

klein - Psalm139-M.van LoopikIn de weekenden van 5 april tot en met 28 april, zijn in de Grote of Barbarakerk in Culemborg schilderijen en beelden van psalmen te zien. Het werk van Marcus van Loopik en Henk Pietersma laat zien hoe teer, wild of geheimzinnig een psalm kan zijn. Hun werk wordt gecombineerd met enkele beelden in keramiek en steen van twee plaatselijke kunstenaars. Tijdens de opening op 5 april zal blijken dat ook theater en muziek psalmen op een heel onverwachte manier nieuwe betekenis kunnen geven Theatermaker Kees van der Zwaard en dirigent Marijn Slappendel nemen hierin het voortouw. Via zijn werk maar ook in een lezing op 14 april onderstreept Marcus van Loopik het belang van de Joodse traditie voor het beleven en begrijpen van de psalmen. Op 21 april is er de mogelijkheid bezinnend stil te staan bij een van de werken in een vesper om 19.00 uur.

Zie voor meer informatie de website van het project.

Bijzonder project: de Bijbel in beelden

De Bijbel: een boek met een boodschap van leven. Maar ook een boek van - afhankelijk van de vertaling die je kiest - 1700 pagina's. Wat nu als je niet zo'n lezer bent? Wat nu als beelden je eerder raken dan tekst? Begin je daar dan zomaar uit jezelf aan al die pagina's, of kun je wel wat hulp gebruiken om die boodschap tot je door te laten dringen? Danseres Martine en fotograaf Norbert besloten hun talenten om te 'verbeelden' in te zetten om de boodschap van de Bijbel samen te vatten. Met 12 teksten en 12 bijbehorende foto's nemen ze je mee door de Bijbel. Bekijk de foto's en lees de teksten. Laat tot je doordringen welk verhaal ze vertellen. En praat er met elkaar over! Voor je het weet heb je die 1700 pagina's ook gelezen.
Benieuwd? Het boek is, zolang de voorraad strekt, te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !
Klik hier voor een van de foto´s uit het boek.

Arnold Hoogendorp wint Kunstprijs 2013

Arnold Hoogendorp is de winnaar van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2013. Dit werd vanmiddag (1 november) bekend gemaakt in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Hoogendorp heeft 75 fotografen achter zich gelaten die samen maar liefst 220 foto's inzonden. Naast een geldprijs van € 7.500 wordt zijn winnende foto – samen met de andere genomineerde foto's – tentoongesteld tijdens de expositie Vormen van Verdraagzaamheid. Religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw. De tweejaarlijkse kunstprijs is een initiatief van Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting. Al enige tijd bundelen zij hun krachten om beeldend kunstenaars te stimuleren werk te maken met een religieus thema. Dit jaar stond de prijs geheel in het teken van fotografie; de foto's verbeelden kunstzinnige interpretaties van het voor de samenleving zo relevante thema 'verdraagzaamheid'. Leest u hier het gehele persbericht.

Naamloos
Winnaar Arnold Hoogendorp spreekt, geflankeerd door Bart
Robbers, voorzitter van de Vermeulen Brauckman Stichting


Symfonische Jona cantate

Met een eigentijdse tekst en met nieuwe muziek voor solisten, koor en orkest wordt een oud verhaal van een mens die aarzelt zijn Goddelijke roeping na te komen wordt door stichting Anisymuz (Anisymuz staat voor Aansprekende, NIeuwe, SYmfonische MUZiek) uit Culemborg opnieuw vorm gegeven. Het verhaal van Jona gaat volgens hen over ieder van ons.  We zijn immers nauwelijks geneigd om dat wat de Eeuwige van ons vraagt ook echt aan te pakken, echt uit te voeren.  Maar uiteindelijk blijkt dat toch het beste voor ons te zijn. Dit is het verhaal van Jona die, bang voor zijn opdracht en vol verwijten, wegvlucht voor zijn Schepper. Voor ons wordt dit een opdracht om wél te staan voor wat ons gevraagd wordt.

In Memoriam Bart Robbers

Als je een tijd geleefd hebt
ga je dood.
Dieren gaan eerder dood dan mensen.
Mensen kunnen heel oud worden.
Er zijn opa's en oma's
van meer dan 80 jaar.

Soms gaat er iemand dood,
voordat zijn leven af is.
Dan is er heel veel verdriet,
juist ook bij God in de hemel.
Want Hij had de mensen gemaakt om
levend, niet om dood te zijn. (...)

Als iemand begraven wordt,
wordt zijn lichaam aan de aarde gegeven
en wordt hij in de grond gelegd,
tamelijk diep:
dan kan hij rusten tot God hem weer roept.
Er blijft misschien niet zoveel
van dat lichaam over,
maar God kan hem ook zo wel roepen.
Want, zeggen we:
op aarde ben je geboren,
en in de aarde mag je lichaam
of de as van je lichaam rusten
tot de Heer weer komt, en je roept.
Want opstaan hoort er ook nog bij.

(Bart Robbers, Allemaal feestdagen, Week- en zondagboek voor kinderen, 60-62)

In de leer bij Bach met Stichting Ars Musica

homelinksIn de leer bij Bach is de titel van de Ars Musica Bachweek die van 2 tot en met 9 maart 2013 plaatsvindt op verschillende locaties in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Met Bachs Matthäus Passion als uitgangspunt zijn unieke programma's ontwikkeld die jong en oud zullen bereiken. Ars Musica wil niet alleen Bach zijn muzikale schatten openleggen, maar wil actief de luisteraar als participant inzetten. Hiervoor zijn activiteiten ontwikkeld, die worden uitgevoerd:
door kinderen (Wij bouwen een orgel) en voor kinderen (De Zilveren Bruiloft van Bach);
- voor scholieren (lespakket HAVO/VWO) en door scholieren (de scholieren gaan met de door Bach gekozen Bijbelteksten aan de slag om die te begrijpen, zelf te interpreteren en om hier zelf op te componeren);
- voor een niet-standaard concertpubliek (dat Bach Anders op woensdag 6 maart krijgt gepresenteerd) en door een niet-standaard concertpubliek (dat op deze avond koralen instudeert);
- voor de eigen achterban en concertpubliek (dat activiteiten bezoekt tijdens deze week) en door deze achterban en dit concertpubliek (dat tijdens open repetities actief participeert en studieprocessen meemaakt).

Nieuwe website

Met trots presenteert het bestuur van de Vermeulen Brauckman Stichting u de nieuwe website. Hopelijk komen we u als aanvrager van een subsidie, deelnemer aan een van de prijzen of als belangstellende op het gebied van Bijbelse taal in hedendaagse culturele initiatieven met deze meer heldere website tegemoet. Voor vragen op enig terrein kunt u zich via het menu contact altijd wenden tot het secretariaat van de Vermeulen Brauckman Stichting.