Vermeulen Brauckman

De Havik 15
3972 XT, Driebergen-Rijsenburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie, de mens! 'Ecce Homo'

Ecce-Homo Arent-Weevers

Op 4 september vond in het hoogkoor van de Martinikerk in Groningen de première plaats van het videoproject 'Ecce Homo'. De kunstenaar Arent Weevers liet zich inspireren door de cynische ondertoon in een uitspraak van Pilatus. In het evangelie van Johannes roept Pilatus tot de menigte terwijl Jezus daar gemarteld en bijna naakt, in al zijn kwetsbaarheid werd tentoongesteld. 
 In deze 3D holografische video installatie kreeg de passage uit het lijdensverhaal van Jezus een eigentijdse ‘touch’. Zonder doornenkroon en purperen mantel werd geen onschuldige jonge man, maar een naakt jongetje getoond. Ondersteboven werd hij zwevend op een welhaast voyeuristische wijze aan de ‘wereld’ getoond. Dit beeld werd door de toeschouwers gelinkt aan de beroemde foto van het driejarige jongetje Aylan, dat in Turkije aanspoelde. Het project werd door velen ervaren als; fascinerend, schokkend en confronterend. De voorstelling werd muzikaal ondersteund door muziek van David Dramm. 

Johannes 19, 5
Dan komt Jezus naar buiten; hij draagt de doornenkroon en de purperen mantel. Hij - Pilatus - zegt: ‘zie, de mens!’ (De Naardense Bijbel)