Vermeulen Brauckman

De Havik 15
3972 XT, Driebergen-Rijsenburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Vermeulen Brauckman Stichting

Doelstelling


De Vermeulen Brauckman Stichting heeft als doel:

"Het bevorderen en financieel ondersteunen
van initiatieven van personen en instellingen
gericht op de ontsluiting van de Bijbel in het Nederlands taalgebied".

De Bijbel is de belangrijkste oriëntatiebron van onze cultuur. Van geen bron is zoveel inspiratie uitgegaan als van deze bundel joodse en christelijke verhalen. Het meest gedrukt. Het meest vertaald. Het meest verkocht. Toch groeien hele generaties op die de verhalen, woorden, vragen en inspiratie van dit boek niet meer kennen.
Is het boek niet teveel bezit geworden van deskundigen en kerkelijke belangengroeperingen?
Te weinig een boek dat de zijn eigen publiek schept?
Teveel van het instituut en te weinig van de Geest?


'Een niet in te delen God'

De Bijbel laat zich niet inperken door welke ideologie of welk systeem dan ook. Het gaat in de verhalen, liederen, evangeliën en andere teksten altijd om mensen van vlees en bloed, waarin pijn pijn, schuld schuld en vragen vragen blijven, maar ook hoop echt hoop is, liefde liefde en mysterie mysterie.
Er komt een God uit tevoorschijn die niet van tevoren in te delen is, maar die in wisselende verhalen en geschiedenissen aanwezig is en verschijnt. In het lezen van de Bijbel komt de lezer zichzelf tegen.
De Vermeulen Brauckman Stichting wil steun geven aan projecten op het Nederlands taalgebied die zo onafhankelijk en ongebonden mogelijk teksten van de Bijbel zelf laten spreken. Het gaat on initiatieven waarin de Bijbel op verrassend nieuwe wijze naar voren komt en waarmee bestaande clichès worden doorbroken. De Stichting wil daarmee bereiken dat de Bijbel spannend blijft en een plaats heeft op onze culturele en sociale agenda.


Het echtpaar Vermeulen-Brauckman

Na een langdurig verblijf in het buitenland ging het echtpaar Vermeulen-Brauckman zich midden jaren 90 weer ging oriënteren op Nederland. Zij vonden een land waar de verhalen van de Bijbel uit de Nederlandse cultuur verdwenen leken.
Hadden ze voor hun vertrek met een Bijbelcitaat snel wederzijds begrip en contact, nu vonden ze vooral een niet begrijpende blik. Dat verlies aan betekenis en cultuurdragend vermogen van Bijbelse verhalen en begrippen vonden ze een pijnlijk moment in de hernieuwde kennismaking met Nederland. Zij speelden op dat moment al met de gedachte om een fonds met een cultureel maatschappelijk doel op te richten. Een artikel van drs. Coen Boerma in Hervormd Nederland bracht beide zaken bij elkaar: het idee werd geboren om een Stichting in het leven te roepen met het doel om de verhalen van de Bijbel binnen het Nederlandse taalgebied te ontsluiten via culturele projecten. Via Coen Boerma en anderen was in korte tijd een initiatiefgroep bij elkaar gevonden die in de vroege lente van 1994 bij elkaar kwam het oprichten van de Stichting voor te bereiden.